Varför är det viktigt att hålla koll på ditt barn synutveckling?

Nu är det dags för skolstart igen. Mycket ska då förberedas och många listor ska betas av. Vi vill ge en vänlig påminnelse om att inte glömma syn- och ögonhälsa mitt i allt detta stök. Synproblem hos barn kan nämligen ofta gå obemärkt förbi eftersom det kan vara svårt för barn att uttrycka att något inte är rätt med synen.

Ett vanligt synproblem som är lätt att missa är strabism (skelning) eftersom en typ av skelning är dold. Dold skelning är bara synlig när ögat är i sitt naturliga viloläge vilket gör det svårt för föräldrar att upptäcka det på egen hand. Skelning och andra dolda synproblem hos barn försämrar barnets skolupplevelse. Synen borde därför stå högt uppe på listan inför skolstart.

Vad är skelning?

Vid skelning fungerar inte samarbetet mellan ögonen som det ska. Då måste extra ansträngning komma från hjärnan för att kompensera för detta. Det är då problem kan uppstå. Barn som skelar kan få sämre syn om skelningen inte uppmärksammas i tid. Obehandlad skelning kan även orsaka en permanent skelning i vuxen ålder.

Med regelbundna synundersökningar är detta lätt att undvika, så varför inte bocka av detta i början av skolåret? Våra specialister kan utreda ditt barns syn och ge rätt behandling. Vi erbjuder till exempel specialbehandling i form av prismaglasögon för skelning som hjälper till att avlasta ögonmusklerna.

Vår optiker Åsa är specialist inom barnögonvård och skelning så hos oss är det lätt att känna sig trygg.

Vad kan jag som förälder göra?

Det finns vissa symtom och tecken du kan hålla koll på själv:

  • trötthet på eftermiddagen
  • huvudvärk som sitter runt ögonen eller i pannan
  • svårighet att läsa rader där de ofta får gå tillbaka i texten
  • blundar med ena ögat eller att de kisar
  • ser dubbelt ibland
  • nedsatt koncentrationsförmåga vid läsning
  • yrsel
  • bokstäver som rör sig eller flyter samman.

Välkommen in till din optiker i Stockholm

Alla i vårt team är dedikerade till att hitta rätt lösning för ditt barn. Kontakta gärna oss för att ta reda på hur vi kan hjälpa till, eller boka en synundersökning eller online här.

Lämna en kommentar