Öfvre kids

Barns ögon utvecklas när de växer och det är extra viktigt att hjärnan får en skarp bild från båda ögonen för att synen skall utvecklas normalt. Barn uttrycker inte alltid att de ser dåligt utan synproblem kan ta sig uttryck på andra sätt. Att undersöka sitt barns ögon en gång/år är ett bra riktmärke att gå efter. Nedan listar vi symptom som du som förälder kan hålla koll på:

 • Sitter närmare tv och skärmar än tidigare
 • Svårt att koncentrera sig på text
 • Vill sitta längre fram i klassrummet
 • Klagar på huvudvärk
 • Kisar
 • Ögonen åker isär eller ihop vid trötthet
 • Blundar med ett öga vid tex läsning
 • Undviker att läsa, skriva eller rita
 • Gnuggar sig mycket i ögonen

Tips vid köp av barnglasögon:

 1. Börja med att välja en båge som passar barnets ansiktsform. Bågen får inte vara för stor, så att glasen senare kan centreras optimalt.
 2. Välj alltid plastglas eftersom de erbjuder mest säkerhet och skydd vid lek.
 3. Det bästa valet är glasögonbågar som kan anpassas flexibelt till barnets ansikte med mjuka, anpassningsbara näskuddar – helst tillverkade av silikon – och flexibla justerbara sidor.
 4. Investera i en hårdhetsbehandling så håller glasen längre. För barn i skolåldern rekommenderas dessutom glas med reflexfri yta. Ljusreflexer från taklampor kan störa synen och leda till att barnet tappar koncentrationen.
 5. Peppa ditt barn så att han eller hon använder sina glasögon och dessutom gillar att använda dem. Låt barnet vara med och välja båge. Och bit ihop om han eller hon väljer en färg som inte direkt är din stil!
 6. Använder du som förälder både linser och glasögon? Försök i så fall att använda glasögonen lite mer under barnets första tid med glasögon.
 7. Visserligen behöver barnens ögon UV-strålning för att utvecklas, men i bergen, vid snö eller på stranden är det viktigt att de använder solglasögon med 100 % UV-skydd, eftersom strålningen är starkare här.

Bidrag för barnglasögon:

Bidraget omfattar:

 • synundersökning som konstaterar synförändring, om du vid samma tillfälle köper glasögon eller linser i samma butik som du gjorde synundersökningen
 • glasögon (bågar och glas)
 • kontaktlinser

Tänk på att du inte kan söka bidraget enbart för en synundersökning eftersom det bara delas ut när du samtidigt köper glasögon eller linser.

Vilka kan få bidrag?

Alla barn och ungdomar till och med 19 år som bedömts behöva glasögon kan få bidrag.

Barn till och med 7 år behöver först undersökas av ögonläkare. Tala med barnavårdscentralen eller skolhälsovården om du tror att ditt barn ser dåligt. Om barnet behöver glasögon skriver ögonläkaren ett recept. Barn och ungdomar 8-19 år kan göra synundersökningen direkt hos oss.

Andra typer av bidrag för glasögon och kontaktlinser påverkas inte.

Hur stort är glasögonbidraget?

Barn 0-7 år kan få maximalt 500 kronor i bidrag.
Barn och unga 8-19 år maximalt 800 kronor i bidrag.

Hur ofta kan barnet få bidraget och hur ansöker man?

Bidraget betalas ut varje gång synen förändrats så mycket att ett nytt recept på nya glasögon eller linser behövs.
Bidraget dras av i kassan direkt.
Läs mer om landstingsbidraget för glasögon på vårdguiden

Visste du att det finns linser som kan bromsa ditt barns närsynthet?

Världen över ser vi en ökning av närsynthet bland barn och allt fler blir vad vi kallar högmyopa, alltså de barn som i snabb takt får mer och mer närsynthet över tid. De riskerar i vuxen ålder att få högre risk för ögonsjukdomar och näthinneavlossning. Genom att försöka bromsa närsyntheten så minskar man risken för dessa komplikationer i framtiden. Genom att använda MiSight 1 day kan man hindra att närsyntheten utvecklas lika snabbt och lika mycket hos barnen. Den nya kontaktlinsen har genomgått en tre år lång forskningsstudie med 144 barn i åldrarna 8 till 15 år. Den visar att hos de barn som använde MiSight 1 day bromsades utvecklingen av närsynthet i genomsnitt med 59 % jämfört med kontrollgruppen.

Vi är naturligtvis väldigt glada att kunna erbjuda något som bromsar närsyntheten hos barn från 8 års ålder och våra erfarenheter är att både barn och föräldrar varit mycket nöjda med denna lösning. Att börja i tidig ålder med dessa linser är bra men det är självklart alltid i samråd med föräldrar hur moget barnet är för att ta ansvar för att klara sina kontaktlinser.

Vill du veta mer om MiSight 1 day eller andra linser för ditt barn kontakta oss!