Digital ögonstress

Någon gång under dagen använder nästan alla någon form av display: en läsplatta, laptop, mobiltelefon eller dator.

Elektroniska skärmar kan åsamka stress och ögonproblem som suddig syn och ont i ögonen, torra ögon, huvudvärk eller koncentrationssvårigheter. Om du har något av dessa symptom kan din optiker hjälpa dig.

Under din ögonundersökning kommer din optiker att ställa frågor om vilken typ av display du använder på jobbet eller hemma för att fastställa om du kan behöva ändra dina vanor.

Tips för att använda din datorskärm på jobbet

  • Den största risken för dina ögon kommer från att stirra på en skärm för länge. Det är viktigt att ta regelbundna pauser ungefär var tjugonde minut för att titta bort från din datorskärm.
  • Justera din datorskärm. Kontrast kan justeras på nästan alla skärmar och du kan förstora typskriften för att minimera stress för dina ögon.
  • Ljus runtom din dator. Det är viktigt att se till så att det inte finns några starka ljus runt din dator som kan ha en bländande effekt.
  • Blinka ofta för att undvika uttorkade ögon. De flesta av oss blinkar mindre ofta när vi stirrer på en datorskärm. Detta leder till torra ögon. Din optiker kan rekommendera ögondroppar för att lätta dina ögonbesvär.
Se också terminalglasögon