Grå Starr

Grå starr är väldigt vanligt. Det är faktiskt så att de allra flesta människor över 65 har grå starr till viss utsträckning. Om du har fått grå starr som diagnos, oroa dig inte.

Ordet ‘katarakt’ kommer från det grekiska ordet ‘cataracti’ vilket betyder vattenfall. Ögats lins kan likna ett vattenfall när sjukdomen är i ett avancerat stadium.

Vad är grå starr?

Grå starr betyder att delar av ögats lins har blivit ogenomskinliga. Att se genom grå starr kan vara ungefär som att se genom ett smutsigt fönster.

Det finns många olika typer av grå starr och inte alla har tydliga symptom. Om en katarakt inte ger några symptom kan den ofta lämnas ifred. Om symptom som suddig syn inträffar kan grå starr behandlas genom operation.

Vad är ögats lins?

Ögats lins är en transparent hinna bakom regnbågshinnan (den färgade delen av ögat). Linsen kan ändra form och kan på så sätt hålla saker och ting i fokus i näthinnan i bakre delen av ögat.

Vad orsakar grå starr?

Grå starr är vanligast hos äldre människor, men kan inträffa i alla åldrar. Vissa barn föds med grå starr.

Vad är de vanliga symptomen för grå starr?

För de allra flesta är det vanligaste symptomet nedsatt syn. Många människor tror att de behöver en synundersökning eller starkare glasögon.

Ibland kan patienten klaga över en ‘skugga’ bakom saker de tittar på.

Vissa typer av grå starr kan orsaka en känsla av att bli bländad när man tittar på starkt ljus.

Eftersom grå starr oftast utvecklas långsamt och över många år, märker de flesta inte den gradvisa försämringen av deras syn innan den börjar göra det svårare att utföra vanliga aktiviteter eller tills den upptäcks av en optiker.

Hur behandlas grå starr?

Den mest effektiva behandlingen för grå starr är en operation där den ‘suddiga’ egna linsen byts ut mot ett transparent linsimplantat.

Ögats lins måste vara transparent för att dina ögon ska kunna fungera ordentligt. En klar lins låter ljus nå näthinnan i bakre delen av ögat så att du kan se. När du har grå starr kommer mindre ljus till näthinnan, vilket påverkar din syn. Starr kan vara närvarande i ögat utan att du själv märker det, men kommer att fortsätta att växa. När din syn inte längre kan hjälpas med glasögon är det enda sättet att få tillbaka din syn en operation.

Kataraktoperationen

Operationen för grå starr är en av de mest vanliga operationerna idag. Moderna kataraktoperationer utförs ofta under lokalt sövmedel som dagspatient. Under operationen görs ett litet snitt i ögat och linsen tas ut för att sen bytas ut mot ett linsimplantat. Operationen tar underfär 15-20 minuter och synen förbättras för de flesta patienter inom några dagar.

Riskera inte din syn – gå på regelbundna synundersökningar