Synfel

Närsynthet

Vid närsynthet är ögat längre än normalt, eller så är hornhinnan för brant så att ljus bryts framför näthinnan. Saker nära dig syns klart men distansseendet är suddigt. Förutom beroende av glasögon och kontaktlinser kan myopi också öka risken för allvarligare besvär som näthinneavlossning eller glaukom.

Översynthet

Vid översynthet är ögat kortare än normalt eller så är hornhinnan för flat så att ljus bryts bakom näthinnan. Objekt nära dig som texten i en bok eller tidning blir suddiga men saker längre bort ses tydligt. En konvex lins framför ögat ‘flyttar’ bilden framåt så att din näthinna får korrekt fokus.

En viss grad av översynthet är vanlig hos de flesta, men detta blir bara ett problem när vår syn är allvarligt påverkad eller när huvudvärk och ont i ögonen är vanligt.

Åldersynthet

När vi är unga kan vi manipulera linsens form så att vi kan fokusera in och ut och se på långt och nära håll. Efter ungefär 40 års ålder blir linsen alltmer styv och det blir svårare att se och läsa på nära håll. Detta tillstånd kallas presbyopi eller ålderssynthet och är en normal del av åldrandeprocessen.

Vad är symptomen för presbyopi?

Man märker vanligtvis först presbyopi genom att det blir svårare att läsa i svagt ljus. Många patienter märker också att det tar längre tid att fokusera från närseende till distansseende. Du kan behöva glasögon för att förbättra ögats förmåga att fokusera.

Din livsstil dikterar ofta hur starka glasögon du behöver. Exempelvis behöver du en annorlunda styrka för att läsa en datorskärm än för att läsa en bok. Din optiker kommer att ställa frågor om din livsstil och ta hänsyn till den när hen skriver ut ditt recept.